Koronatestaus

Pihlajalinna järjestää koronavirustestausta useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Listauksen koronatestauspaikkakunnistamme löydät tältä sivulta.

Koronavirustestiin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Lähete testiin voidaan tehdä kaikille, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita.

Miten pääsen koronavirustestiin?

Kun epäilet itselläsi koronavirusinfektiota tai testaaminen mietityttää sinua, toimi näin:

  • Varaa aika lääkärin vastaanotolle soittamalla asiakaspalveluumme, p. 010 312 010, tai ota meihin yhteyttä Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta ilman ajanvarausta. Pihlajalinnan lääkäri tekee lähetteen testiin, mikäli oireet viittaavat koronavirusinfektioon.
  • Mikäli olet työterveysasiakas, lähete testiin voidaan tehdä oireiden perusteella Pihlajalinnan hoitajapuhelimessa.
  • Saat laboratoriosta ohjeet, miten hakeutua näytteenottoon.

Mitä koronatesti maksaa?

Testin hinta ilman Kela-korvausta on 193 euroa.

Milloin testistä saa Kela-korvauksen:

  • Yksityisen terveydenhuollon koronavirustutkimuksista saa Kela-korvauksen, mikäli tutkimus tehdään viruksen diagnosoimiseksi eli kyseessä on sairaudenhoito ja tutkimus tehdään lääkärin lähetteellä. Korvaus voidaan myöntää 1.4.2020 tai sen jälkeen tehdyistä testeistä, ja sen suuruus 56 euroa. Korvausta ei myönnetä, mikäli tutkimus tehdään hoitajan tekemällä lähetteellä.

  • Työterveyshuollon koronavirustutkimuksista saa Kela-korvauksen, mikäli tutkimus kuuluu osaksi sairaanhoidon sisältöä. Kustannusten korvaamisessa edellytetään, että testien tekemisessä noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n näytteenottokriteereitä sekä muita viranomaismääräyksiä ja -ohjeita ja kustannukset kuuluvat korvausluokkaan 2. Korvaus voidaan myöntää 1.4.2020 tai sen jälkeen tehdyistä testeistä. Korvausta ei myönnetä, mikäli tutkimus tehdään esimerkiksi pelkästään todistusta varten.

Miten koronatesti tehdään?

Testi on pumpulitikulla otettava nenänielunäyte. Testin ottaminen hoituu nopeasti eikä siihen tarvitse valmistautua etukäteen.

Kuinka nopeasti saan tulokset?

Vastaus tulee muutaman päivän kuluessa. Negatiivisesta tuloksesta ilmoitus tulee tekstiviestillä. Mikäli testitulos on positiivinen, lääkäri antaa sinulle puhelimitse myös jatkohoito-ohjeet.

Testauspisteet

Koronatestejä tehdään joko lääkärikeskusten läheisyydessä olevissa testauspisteissä tai lääkärikeskuksissa erillisissä testaustiloissa. Katso tarkat tiedot toimipisteiden sivuilta.

Koronaviruksen vasta-ainetesti

Koronaviruksen vasta-ainetestiä voidaan käyttää, kun tarvitaan tietoa mahdollisesta aikaisemmin sairastetusta koronavirustaudista. Vasta-ainetestin tarpeen määrittelee terveydenhuollon ammattilainen. Pihlajalinna tekee vasta-ainetestejä lääkärin lähetteellä. Näytteenottoa suositellaan aikaisintaan kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta.